ÄEFs synpunkter på bostäder på Långedrags båtvarv

DETALJPLAN för bostäder vid Långedrags båtvarv inom stadsdelen Älvsborg. Älvsborg 855:125 och del av fastigheten Älvsborg 855:316
Diarienummer SBF-2023-00105

Till Stadsbyggnadsnämnden
stadsbyggnad@stadsbyggnad.goteborg.se

Älvsborgs egnahemsförenings synpunkter på rubricerade detaljplan

Älvsborgs egnahemsförening (ÄEF) har funnits och verkat i området i snart 100 år. ÄEF vill framföra några synpunkter på den planerade utvecklingen av Långedrags båtvarv. ÄEF ser positivt på en utveckling av Långedrag liksom andra delar av stadsdelen. ÄEF stödjer en utveckling av området som harmonierar med dess befintliga karaktär och även värnar om allmänhetens tillgång till vattnet. Det är viktigt att:

  • Utbyggnaden anpassas till den befintliga bebyggelsens skala och arkitektoniska stil.
  • Öppna siktlinjer mot vattnet bibehålls för att bevara områdets unika karaktär. Detta lyfts fram som viktigt i det förslag till ändring av översiktsplan för Södra älvstranden som finns ute på samråd till den 25 mars 2025 och kan appliceras även här.
  • Småbåtshamnen och kontakten med vattnet fortsatt är tillgänglig för boende i området och för besökare.

Detta innebär att utbyggnaden av rubricerade fastigheter behöver sättas in i ett större sammanhang för att helhetsintrycket av Långedrag inte går förlorat. Det är attraktivt för boende och besökare och kan bidra till att fler än de boende kan röra sig i området och ta del av den unika miljön.

Utvecklingen i Långedrag behöver göras med omsorg om både nuvarande och framtida invånare och den speciella miljön i stadsdelen. Samtidigt kan det skapas liv och rörelse i området för boende och besökare om det anläggs attraktiva och öppna områden och en kajpromenad i det värdefulla småbåtsområdet som de berörda fastigheterna är en del av.

ÄEF vet att det finns en dialog mellan fastighetsutvecklaren och boende i och kring det berörda området. Det ser vi positivt på eftersom dialog är en förutsättning för att kunna bygga ett samförstånd för hur utbyggnaden kan ske på ett för alla positivt sätt.

Det behövs ytterligare utredning, och åtgärder, för att utbyggnaden inte ska påverka havsmiljön negativt. Det lyfts i Länsstyrelsens och Kretslopp och Vattens synpunkter om byggandet av bostäder på fastigheten.

Göteborgs kommun har omfattande och ambitiösa långsiktiga hållbarhetsmål. Det är viktigt att det i utvecklingen i området tydligt framgår hur utbyggnaden kopplar till och lever upp till de hållbarhetsmål som kommunen har satt upp. Om det inte sker riskerar hållbarhetsmålen att uppfattas som en ”papperstiger” utan verklig betydelse för kommunens verksamhet, vilket vore väldig olyckligt.

Vi lever i en tid av omvälvande förändringar av klimat och väder. Det är viktigt att det tas stor hänsyn till de allt oftare uppträdande extrem-väder-situationer som inträffar. Vi är på väg mot ett nytt normaltillstånd som planeringen måste ta hänsyn till. För den aktuella fastigheten gäller det främst havsnivåhöjningar, kraftigare vindar samt större och kraftigare vattenflöden.

En viktig del är transporter till och från fastigheten. Planen innebär att trafiken kommer att öka i omgivningen, som idag kan ses som ett glest trafikerat område. I underlaget till detaljplanen finns bland annat en trafikmätning som genomförts på Pejlingsgatan. Enligt boende på Pejlingsgatan gjordes mätningarna på dagar då många sjösatte sina båtar. Uppskattningen av trafikflödet kan därför vara för högt. I planen lyfts tillgången till närliggande kollektivtrafik fram. Detta är tyvärr inte längre sant eftersom Västtrafik har dragit in den närliggande spårvagnshållplatsen Roddföreningen. Denna försämring riskerar att leda till att fler kommer att välja privatfordon vilket ökar trafiken i området med en negativ inverkar på boendemiljön. Indragningen av Roddföreningen medför redan nu att vid dåligt väder blir familjemedlemmar blir skjutsade till Långedrags spårvagnshållplats. För att undvika ett inkonsekvent tänkande kring transporter är det väsentligt att kommunen tar ett ansvar för helheten, involverar fler av kommunens nämnder och Västtrafik för att få till stånd ett attraktivt och hållbart framtida transportsystem för boende, besökare och gods.

ÄEF ser också positivt på att föreningen Staden Vi Vill Ha (SVVH) engagerar sig i utbyggnaden med konstruktiva synpunkter.

Älvsborgs Egnahemsförening
C/O Margareta Johansson
Billingegatan 7
426 71 Västra Frölunda

Johan Boman, ordförande ÄEF
ordforande@aef.nu