ÄEF insändare i GP om Kustkajen

I dagens GP (12/11-2024) finns vår insändare om att Göteborgs Hamn och Göteborgs kommun kan använda detta tillfälle att tydligt visa på en avveckling av fossila bränslen, för en hållbar framtid i enligt het med kommunens och landets klimatmål.

Så här skriver vi i insändaren:

Stoppa utbyggnaden av Kustkajen – en risk för vår stad och miljö

Göteborgs Hamn planerar en omfattande ombyggnad av Kustkajen, vilket innebär både rivning av den gamla kajen, byggandet av en ny och en muddring till 10 meters djup. Syftet är enligt hamnen att förbereda för nuvarande och framtida energiprodukter. Samtidigt finns det inga garantier i underlaget om att projektet inte innebär en fortsatt hantering eller utökning av fossila bränslen, något som direkt går emot Göteborgs och Sveriges mål om minskade utsläpp av koldioxid till år 2030.

Älvsborgs Egnahemsförening anser att projektet borde omprövas. Förutom miljörisken att öka hamnens kapacitet för fossila bränslen, ökar också riskerna för olyckor i ett tätbefolkat område. Att ha stora mängder fossila bränslen nära Göteborgs kärna och dess militära anläggningar utgör dessutom en risk i tider med ökade krav på beredskap och säkerhet. En decentralisering av dessa anläggningar skulle vara en mer hållbar och säker lösning.

Förutom riskerna för människor riskerar ombyggnaden också att skada ekosystemet. Muddringen innebär att förorenat sediment släpps ut i Kattegatt, vilket kan skada marina arter, fiskbestånd och vattenkvaliteten. Att dumpa förorenat slam i havet är inte acceptabelt i en tid när vi strävar efter att förbättra vattenmiljön och bevara våra marina resurser.

Vi i Älvsborgs Egnahemsförening vill att Göteborgs Hamn använder detta tillfälle för att på sikt avveckla hanteringen av fossila bränslen och anpassa sig till en hållbar framtid. Stadens och landets klimatmål kräver det, och för Göteborgs säkerhet och miljö borde vi inte acceptera något mindre.

Älvsborgs Egnahemsförening