Brev till Socialdemokraterna om Redegatan och Gröna Vallen

Till Jonas Attenius (S), gruppledare för socialdemokraterna i Göteborgs kommunstyrelse

Jag läste din debattartikel i Göteborgs-Posten den 5 december om byggplanerna på Gröna Vallen i Kungsladugård med stort intresse och håller självklart med:

(1) Om Gröna Vallen ska bebyggas ska byggnaderna passa in i den lokalhistoriska miljön

(2) I en demokrati lyssnar beslutsfattarna på folkviljan och göteborgarna vill ha vackra och traditionsenliga byggnader

(3) Vi är skyldiga våra barn och barnbarn att lämna efter oss en grön stad

(4) Det är viktigt att ge plats åt alla samhällsklasser

På liknande grunder är vi många göteborgare som engagerar oss i byggplanerna av en helt ny stadsdel med 1300 lägenheter i 4-6 våningshus för ca 3-4000 invånare i Älvsborg (Program för Redegatan inom stadsdelen Älvsborg. Diarienr SBK: BN0725/19). I mitten av november hörsammades våra argument att skogsområdet i Påvelund inte ska bebyggas med bostäder på grund av att (D) inte heller tycker att byggplanerna är i linje med Göteborgs naturvärden.

Vår nästa punkt handlar precis som vid Gröna Vallen om att de nya bostäderna måste smälta in i den lokala miljön. Området från Kungssten och ut mot Saltholmen består till största delen av småhus. Många är närmare 100 år gamla och mycket fina, men kulturmiljön kommer att förstöras om Stadsbyggnadskontorets planering genomförs. I vårt område skulle småhus och hyresradhus (som finns i Fiskebäck) smälta in tillsammans med gammeldags våningshus om max tre våningar. I vårt brev till Stadsbyggnadskontoret jämförde vi även med Järnbrott där man gjort välavvägda nybyggnationer med tvåvåningsradhus och snygga trevåningshus.

Att planera in odlingslotter bredvid skogsområdet skulle inte bara bidra till en grönare stad utan dessutom skapa nya gemenskapsytor. Precis som du skriver är det viktigt att ge plats år alla samhällsklasser. Genom att bygga hyresradhus skulle ett sådant mål uppnås, inklusive minska segregationen. Dessutom vill många människor bo i radhus och småhus, även de som flyttat hit från andra länder, se bara på tidigare sommarstugeområden såsom Björsared. Kommunen ska bygga det som medborgarna vill ha, inte leva upp till ett mål om att bygga ett visst antal lägenheter per år i Göteborg, som förstör en hel lokalhistoriska miljö.

Vänliga hälsningar,

Ann-Catrin Emanuelsson och Khaled Salih

Posted in Redegatan.