Toredammen rensad !

14 oktober, 2014

Efter en lång, het sommar hände det som vi väntat på länge. Äntligen stod grävmaskinen i Tordedammen.

En dryg vecka tog det för Park- och Naturförvaltningens inhyrda grävmaskinist att gräva ur den damm som hade vuxit igen till oigenkännlighet. En damm fylld med vatten var den inte längre, det var ett vildvuxet träsk med gräs. Inte ens gräsänderna tyckte längre om Toredammen, de flydde troligen till andra dammar i Älvsborg.

Men nu är de tillbaka igen och verkar trivas gott. Fåglar hittar alltid hem, men människor går lätt vilse. Förklara det det den som kan. Hjärnans storlek har ingen betydelse. Inte i det här sammanhanget.

Jag promenerar ofta förbi Toredammen och kan knappt se mig mätt på det fågelliv som finns där idag. Det är också roligt att se alla barn som matar fåglarna i sällskap med sina föräldrar och även med sina mor- och farföräldrar.

Gräsänderna har fått konkurrens av kråkor, skator och en och annan glupsk fiskmås. Småfåglar dyker också upp och tar för sig av de smulor som deras storasystrar och och bröder i luften lämnar efter sig. Ingen brödsmula är för liten att lämnas kvar på marken.

Park- och Natur valde att göra en relativt billig lösning i Toredammen. Istället för att med lastbilar köra bort alla grästuvor, stenar och slam byggde grävmaskinisten två öar i dammen. Finns ingen anledning att klaga på det. Tror säkert att det som är bra för fågellivet är bra också för oss människor. Stort tack för denna restaurering, Park- och Natur.

Och nu är det väl också dags för alla Älvsborgsbor att gräva fram alla Tordedammsminnen, alla bilder och berättelser från 1900-talets kalla vintrar när dammen var bottenfrusen och julklappsskridskorna provades för första gången dagarna mellan jul och nyår.

Säkert finns det också ÄEF-medlemmar som minns varma somrar när Toredammen  var en badsjö för dem som bodde i närheten.

På ÄEF´s hemsida och Facebooksida finns det gott om utrymme för utvikningar av det här slaget.

Hur fick förresten denna damm en gång sitt egennamn, varför heter den Toredammen och inte Anders- eller Lennartdammen ?

Jag tror inte att jag är den ende som är spänd på att få ett uttömmande svar i den frågan…

Lars Dimming

Styrelsemedlem ÄEF

Foton: Bengt Boman

Aktuellt


24 maj, 2018

Nya dataskyddslagen, GDPR

Bästa ÄEF-medlemmar! Älvsborg 2018-05-24 Med anledning av den nya dataskyddslagen GDPR vill vi meddela följande angående ÄEF:s Integritetspolicy: ÄEF hanterar medlemsinformation enbart för att: administrera medlemsavgifter hantera utskick till sina medlemmar ÄEF:s medlemsinformation som omfattar: Namn Adress E-postadress Betalningsinformation lagras säkert , aldrig längre än nödvändigt och lämnas inte ut till 3:e part. Du äger alltid ”rätten […]

Läs vidare...

5 maj, 2018

Vårvandring i sommarväder

Dagens vårvandring samlade drygt 20 deltagare i det fantastiska försommarvädret. Under P-O Rydéns initierade guidning vandrade vi under nära fyra timmar (!) på de pittoreska gatorna genom Grimmered, blev inbjudna av  boende i Grimmereds by att titta närmare på byn och dess ladugård, vandrade vidare upp över Slottsberget och beskådade naturen och den imposanta fornborgen på […]

Läs vidare...

24 april, 2018

Vårvandringen och årsmötesprotokollet

Glöm inte vårvandringen lördagen den 5 maj!  Vi träffas vid busshållplatsen i korsningen Grimmeredsvägen/Trälåsvägen invid servicebutiken. Promenaden går runt Grimmereds by och Slottsberget under guidning av P-O Rydén. Ett intressant område med mycket historia. Välkomna! Årsmötesprotokollet bifogas för närmare information om föreningens funktionärer det kommande året. Bengt

Läs vidare...

16 april, 2018

Årsmötet den 10 april

Årsmötet samlade ca 35 deltagare, trots det lockande vårvädret. Anders Jansson underhöll på flygeln medan vi samlades till årsmötesförhandlingarna. Raimo Lindström valdes till ordförande för handlingarna och proceduren avverkades på 25 minuter. Valen förrättades enligt valberedningens förslag, vilket i korthet innebär att fjolårets styrelse kvarstår med den skillnaden att Anders Ellegård och Johan Boman går […]

Läs vidare...

17 mars, 2018

FEL VECKODAG FÖR VÅRVANDRINGEN

Bästa ÄEF-are ! I kallelsen till årsmötet och VÅRVANDRINGEN har vi beklagligtvis felaktigt skrivit tisdag! Datum 5 MAJ KL. 13 är dock korrekt och det är alltså en LÖRDAG! Välkomna!

Läs vidare...

Bli medlem i ÄEF !